EMMI Dohányzás Fókuszpont

Iskolai dohányzás megelőzés tanórai keretek között 3-5. osztályosok számára


Tekintse meg a teljes interaktív előadást.


A Dohányzás Fókuszpont "Ciki a cigi" elnevezésű programjának tanórai keretek között alkalmazható változataként kifejlesztésre került egy interaktív eszközt is tartalmazó, iskolai tanmenet és eszközcsomag.

A programhoz tartozó oktatási eszközök szemléletesen mutatják be a dohányzás következtében kialakuló betegségeket és azok várható szövődményeit, érzékeltetik a dohányzás pszichés vonatkozásait, amely során tartalommal telnek meg a dohányzás témaköréhez tartozó elvont fogalmak is. Fontosnak tartottuk, hogy programunkban az egyes képzési elemeket a tanulók számára kifejezetten átélhetővé, érzékszervileg érzékelhetővé tegyük.

A képzési anyag különös hangsúlyt fektet a célkorosztály eltérő pszichológiai sajátosságaira: kognitív, erkölcsi és képzeleti fejlődés.

Az eszközcsomag tartalma:
Tanári kézikönyv:

útmutatást, tanácsokat ad a pedagógusoknak a foglalkozások megtartásához (min. 8x45 perc).
Interaktív előadás:

107 részből álló kivetíthető, flash alapú, erős figyelem- felkeltő erejének köszönhetően segíti az ismeretanyag rögzítését, elsajátítását (pl. filmrészletek, idézetek, animációk stb.).
Szöveges segédlet:

segítség az előadás képanyagához, amely tartalmazza a flash alapú interaktív előadás teljes képanyagát, valamint a feldolgozást segítő rövid, szöveges magyarázatot.
Demonstrációs bábu:

élethű nagyságú, szétszedhető és valósághűen mutatja be a dohányzás okozta betegségeket.
Hatásvizsgálati kérdőívek:

segítség a hatásvizsgálathoz, tanári kérdőív, diák kérdőív, a program megvalósítása előtt után.A tanári kézikönyv, a szöveges segédlet, az interaktív (képekkel, animációkkal, filmrészletekkel gazdagított) előadás, valamint a program értékeléséhez szükséges tanári és diák kérdőívek az EMMI Dohányzás Fókuszpontjának megújult weboldaláról (https://megelozes.cikiacigi.hu/) az iskola OM azonosítójával és új jelszó igénylésével történő belépést követően térítésmentesen letölthetők, továbbá a program megvalósítását segítő dohányzásprevenciós eszközök (HÉSZ készülék, demonstrációs bábu) is itt kölcsönözhetők szintén térítés mentesen.